Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 046 - 4433425
  • info@otker.nl
  • 046 - 4433189
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

10-08-2017

Is een huis kopen echt goedkoper dan huren?

Kopen is gemiddeld inderdaad goedkoper dan een huis huren. Toch kunnen de onderhoudskosten stevig uitpakken.

Huurders die switchen naar het kopen van een huis, kunnen profiteren van heel wat voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk het feit, dat je na 30 jaar eigenlijk helemaal geen hypotheeklasten meer hoeft te hebben.
Maar het voordeel is eigenlijk nog veel groter. Huurders krijgen jaarlijks op 1 juli huurverhogingen voor de kiezen, terwijl huiseigenaren hun maandlasten gelijk kunnen houden door de hypotheekrente lang vast te zetten.
Toch heeft het kopen van een huis niet alleen maar voordelen. Want de onderhoudskosten van een eigen huis kunnen hoog oplopen.

Wat kunnen huiseigenaren aan onderhoudskosten verwachten?

Huurders hebben ook kosten voor het onderhouden van de huurwoning. Maar voor huurders blijft het beperkt tot het verfraaien van de binnenkant van de woning.
Huiseigenaren moeten investeren in de kwaliteit van het huis. Denk aan het schilderen van de buitenkant, maar denk ook aan het vervangen van versleten onderdelen, zoals houten kozijnen, CV-ketels en dakbedekking. Met name dit groot onderhoud loopt behoorlijk in de papieren. Het vervangen van een CV-ketel kost al gauw eur.2500 terwijl het vervangen van een dak al snel richting eur. 5000 kan gaan. 
En dan hebben we het nog niet over de jaarlijkse kosten van een woonhuisverzekering en gemeentelijke heffingen.

Wat ben je maandelijks aan onderhoud kwijt?

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat je als huiseigenaar rekening moet houden met gemiddeld 300 euro per maand. Wat overigens wel aan de erg stevige kant is. Overigens zijn investeringen ter verfraaiing van het huis hierin niet meegenomen. Het gaat om een gemiddelde, want de hoogte van de kosten is natuurlijk wel mede afhankelijk van de staat van onderhoud van het huis. En daar speelt ook de leeftijd van de woning een grote rol bij. 

Plan onderhoud in

De factuur voor de woonhuisverzekering ligt ieder jaar gewoon op de deurmat. Net als de factuur voor de gemeentelijke lasten. Maar vooral voor het grotere onderhoud kan het verstandig zijn toch maandelijks te reserveren. En vooral ook om dat onderhoud niet uit te stellen. Een CV-ketel moet bijvoorbeeld echt iedere paar jaar worden schoongemaakt. En wie het buitenschilderwerk niet bijhoudt, zal uiteindelijk de noodzaak krijgen kozijnen te vervangen. 

Goed onderhoud is belangrijk voor de waardeontwikkeling

Een slecht onderhouden huis is moeilijk verkoopbaar. Kopers zijn best bereid om een huis naar hun eigen wens aan te passen, maar de basis moet goed zijn. Er hoeft geen moderne keuken in een huis zitten, maar bijvoorbeeld een lekkage of een gedeeltelijk doorgezakt dak is dodelijk voor de verkoop. Hetzelfde kun je ook zeggen over verrotte onderdelen van een huis, zoals verdiepingsvloeren die vervangen moeten worden. Werkzaamheden waarvan de kosten moeilijk inschatbaar zijn, kunnen zelfs reden zijn een huis helemaal niet te kopen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens